ÖZEL BANKALARI İLK 6 AY KARI 111 MİLYAR

Dünya’dan Bilal Bozkurt’un haberine göre, en yüksek kâr açıklayan banka 31,5 milyar TL ile İş Bankası olurken, onu 31 milyar TL kâr ile Akbank, 24 milyar 116 milyon TL net kâr ile Yapı Kredi takip etti.

Ekonomi Yayın: 16 Ağustos 2023 - Çarşamba - Güncelleme: 16.08.2023 14:07:00
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
439 okunma
Takip EtGoogle News

Bankalar yılın ilk altı ayında 111 milyar lira kar açıklayarak beklentileri aştı. Sadece kamu bankalarının karında düşüş yaşandı

 

Borsada halka açık olan bankalar ilk 6 aylık bilançolarını açıkladı. Bankaların kârı ortalama yüzde 48’i buldu. Bankaların geçen yılın ilk yarısında 111 milyar 070 milyon TL olan net kârı bu yıl 154 milyar 348 milyon liraya yükseldi. Dünya’dan Bilal Bozkurt’un haberine göre, en yüksek kâr açıklayan banka 31,5 milyar TL ile İş Bankası olurken, onu 31 milyar TL kâr ile Akbank, 24 milyar 116 milyon TL net kâr ile Yapı Kredi takip etti. Bankaların ikinci çeyrek bilançoları açıklanmadan önce aracı kurumların bilançolara dair yatay bir seyir beklentisi vardı. Buna sebep olarak net faiz gelirlerindeki daralmanın güçlü ticari kâr ile dengelenmesi beklentisi gösteriliyordu.

Ancak bankalar tüm analizleri şaşırtarak beklentilerin üzerinde bir kâr açıkladı. Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz bankacılık analisti özellikle Akbank, Albaraka Türk, Garanti BBVA ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın (TSKB) bilançolarında beklentilerin çok üzerinde bir performans görüldüğünü, buna karşılık kamu bankalarının kârlarında baskılanma olduğunu söyledi.

Moody’s’in ortodoks politikalara vurgu yaparak Türk bankalar için görünümü negatiften durağana çevirmesini de değerlendiren analist, “Yeni ekonomi yönetiminin olumlu karşılanan süreç yönetiminin korunması halinde benzer pozitif haber akışlarının devam etmesini bekleriz” dedi.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.